Sreda, Novembar 10, 2010

Tragedija - Hejsel

Pre 15 godina, desila se jedna od najvećih tragedija u istoriji fudbala.

Na stadionu Hejsel, maja 1985. godine, u Briselu poginulo je 39 navijača i povređeno je još 400 ljudi. Najmlađi navijač koji je izgubio život u ovoj stravičnoj tragediji je imao samo 11 godina.

Da sve bude još gore, sve ovo se desilo na finalnoj utakmici Lige Šampiona, između Liverpula i Juventusa.

Te osamdesete godine su bile veoma ozloglasene po pitanju navijaca, pogotovu onih sa ostrva, koji su vazili za najodvaznije i najsurovije. Tenzija je bila vec unapred velika, pre svega zato što su Liverpulovi navijači godinu dana ranije, jedva preživeli teror navijača Rome na finalu Lige Šampiona 1984. godine u Rimu.

Utakmica je počela naizgled mirno. Ali onda su italijanski fašisti, inače navijači Juventusa, počeli da vređaju navijače "crvenih", a kasnije i da ih obasipaju kamenicama i stolicama. Liverpulovi navijači nisu ostali oglušeni na ovakav vid prozivanja, pa su se zaleteli preko tribine direktno u navijače Juventusa, koji su bili zarobljeni između zida i naviruće gomile "crvenih".

Sudar je bio brutalan. I tada je došlo do katastrofe. Zid je pukao i navijači Juventusa su krenuli da padaju sa velike visine. Većina ih je poginula baš u tom padu. Na Hejselu je bukvalno počeo rat. Navijači Juventusa su uleteli u teren i krenuli prema navijačima Liverpula. ljudi su ležali svuda, neki mrtvi, neki pregaženi u stampedu. Nerede su pokušali da smire pripadnici policije i Belgijske vojske.

Konacan ishod je bio strahovit. Poginulih: 39, povređenjih: preko 400. Meč je ponovljen nekoliko nedelja kasnije i Liverpul je pustio Juventus da pobedi rezultatom jedan prema nula. Gol je postigao sa bele tačke danas legendarni Mišel Platini. Engleska se kasnije javno izvinila Italiji, pošto su svi dokazi upućivali da su Liverpulovi navijači bili glavni krivci.

Ali nijedno izvinjenje ne moze vratiti živote 39 duša.

Ovaj blog je posvećen Liverpulu, koji pored mnogo blistavih ima i nekoliko tamnih momenata. Ovo je jedan od najtamnijih u istoriji kluba, a isto tako jedan od najtežih momenata u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu.  

 

[Odgovori]

2010-1985=25
Страшна трагедија не поновило се више никад.

Comment by noob (11/11/2010 17:40)

[Odgovori]

auuuuuu, ja se izvinjavam, dajte mi keca iz matematike.. :)

Comment by jaganjac (11/11/2010 20:01)

[Odgovori]

Zato su sada "ostrvski" navijači najfiniji, dobili su zakon koji predviđa rigorozne kazne... :)

Comment by milossimic (11/11/2010 23:22)

[Odgovori]

I onda su naši navijaci vandali..ccc ...:)

Comment by bojanepo (11/12/2010 19:31)

[Odgovori]

stvarno tragedija!

Comment by jovanaepo7909 (11/14/2010 17:59)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me